Czekolada z oliwą dobra dla naczyń

30 sierpnia 2017, 11:21

Gorzka czekolada z dodatkiem oliwy z oliwek poprawia profil ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.



Niskie temperatury mogą wyzwalać zawał serca

29 sierpnia 2017, 09:18

Niska temperatura powietrza jest zewnętrznym wyzwalaczem zawału serca.


Przeciwcukrzycowe monomery epikatechiny z kakao

28 sierpnia 2017, 12:23

Związki występujące głównie w kakao - monomery epikatechiny - pomagają komórkom beta trzustki uwalniać więcej insuliny i lepiej reagować na podwyższony poziom glukozy we krwi.


Antybiotykowe supertrio

23 sierpnia 2017, 12:09

Zespół z Uniwersytetu w Buffalo wykazał, że za pomocą zestawu działających synergicznie 3 antybiotyków można zwalczyć pałeczki okrężnicy (Escherichia coli) z genami mcr-1 i ndm-5, które normalnie sprawiają że są one oporne na antybiotyki ostatniej szansy.


Popularne związki odkażające deenergetyzują komórki i zaburzają odpowiedź hormonalną

22 sierpnia 2017, 11:03

Czwartorzędowe związki amoniowe (ang. quaternary ammonium compounds, QACs), które są wykorzystywane jako czynniki antydrobnoustrojowe i dezynfekujące w produktach codziennego użytku, np. pastach do zębów czy szamponach, działają hamująco na mitochondria i estrogenne funkcje komórek.


© Lyubomir Ivanovlicencja: GNU FDL

Rdzeń sprzed niemal 3 milionów lat

22 sierpnia 2017, 10:24

Grupa badaczy z Princeton University, Scripps Institution of Oceanography, University of Maine i Oregon State University pozyskali z Antarktyki rdzeń lodowy liczący sobie 2,7 miliona lat. Swoim osiągnięciem pochwalili się podczas konferencji w Paryżu.


Oligosacharydy z ludzkiego mleka nowym sposobem na lekooporność?

21 sierpnia 2017, 12:03

W ludzkim mleku wykryto oligosacharydy, które zarówno same zwalczają bakterie, jak i wzmacniają skuteczność białek antybakteryjnych.


Rozległa wietnamska sieć handlowa sprzed kilku tysięcy lat

21 sierpnia 2017, 10:22

Archeolodzy z Australijskiego Uniwersytetu Narodowego odkryli rozległą sieć handlową, która działała w Wietnamie ok. 3-4,5 tys. lat temu.


Japończycy sprawdzają, czy Chińczycy kłusują na korale szlachetne

17 sierpnia 2017, 05:32

Japońska Agencja Rybołówstwa rozpoczęła śledztwo, czy chińscy rybacy kłusują u wybrzeży wyspy Kiusiu na korale szlachetne (Corallium rubrum), by później sprzedać je jako materiał do produkcji ozdób.


Zwyczaje żywieniowe wpływają na ochronę skóry przed słońcem

16 sierpnia 2017, 10:28

Odkrycia amerykańskich naukowców sugerują, że ludzie, którzy chcą się opalać, powinni unikać podjadania późną porą. W innym razie mogą być bardziej podatni np. na oparzenia słoneczne.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy